Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, eski bakanlardan Veysel
Atasoy’un hastane enfeksiyonu sonucu hayatını kaybetmesinin,
Türkiye’de bu alandaki eksikliklerin giderilmesi için yetkilileri harekete geçirdiğini belirtti. Yalçın, Harran Üniversitesi’nce düzenlenen ”1. Harran Enfeksiyon Günleri” toplantısında, hastane enfeksiyonlarının gelişmiş ve gelişmekte olan olan ülkeler açısından ciddi bir halk sağlığı problemi oluşturduğunu söyledi.
Sağlık harcamaları için kısıtlı bütçeye sahip ülkelerde bu konuda ciddi adımlar atılmadığını aktaran Yalçın, hastane koşulları ve antibiyotik kullanımı gibi etkenlerin söz konusu durumları etkiliyor dedi.
ABD gibi gelişmiş ülkelerde ameliyat sonrası, hastane
enfeksiyonlarına yakalananların, hukuki yollara başvurabildiğini aktaran Yalçın:
”Veysel Atasoy’un hastane enfeksiyonu sonucu yaşamını yitirmesi, ülkemizde bu alandaki eksikliklerin giderilmesi için yetkilileri harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı geçen hafta yaptığı toplantıda, Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komiteleri’nin kurulmasını kararlaştırdı. Bu alanda gerekli çalışmalar başlamış durumda. Öyle sanıyorum bu konuda yatırımlar yapılacak.”
Ayrıca hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde kişisel hijyenin önemine dikkat çeken Yalçın, ”Yaptığımız bir araştırmada, ülkemizde hekimler arasındaki el yıkama sürelerinin çok kısa olduğu sonucuna ulaştık. Araştırmaya göre doktor ve sağlık personelinin ortalama el yıkama süresi 20 saniye civarındadır. Bu oran hemşirelerde 20-25 saniye, doktorlarda ise 3-5 saniye ile sınırlı kalıyor” diye konuştu.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Fatma Sırmatel ise tıp fakültesi hastanesi bünyesinde geçen yıl, ”Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi”nin kurulmasıyla, antibiyotik tüketiminde önemli
oranda azalma kaydedildiğini söyledi.